September 2015: Sunny ziet het weer zonnig in!

Een paar weken nadat de hond Sunny loops was geweest werd ze ziek. Normaal is zij druk in de weer op het erf, maar nu was ze lusteloos, wilde niet eten en drinken en bleek hoge koorts te hebben. Ook was haar buik erg hard en pijnlijk. Bij onderzoek met de echo bleek dat haar baarmoeder zeer sterk verdikt was en gevuld met pus, Sunny had een flinke baarmoederontsteking.

Sunny werd met spoed geopereerd, waarbij de baarmoeder en eierstokken verwijderd werden (sterilisatie). Tijdens de operatie kreeg ze infuus om de gifstoffen uit haar bloed te spoelen. Gelukkig knapte ze hier snel van op. Binnen enkele dagen was ze alweer helemaal de oude, het werd steeds moeilijker om haar rust te laten houden. Inmiddels rent ze weer lekker rond!

Baarmoederontsteking (ook wel pyometra genoemd) komt alleen voor bij niet-gesteriliseerde honden en ontstaat onder invloed van hormonen. Klachten treden doorgaans op enkele weken na de loopsheid en bestaan vaak uit sloomheid, veel drinken en plassen en niet meer willen eten. Ook kan de buik flink opzetten en pijnlijk zijn. Soms is er sprake van veel vieze, stinkende uitvloeiing. Deze aandoening is levensgevaarlijk, er hopen gifstoffen op in het bloed die o.a. nierschade kunnen veroorzaken en de baarmoeder kan scheuren. Gelukkig kunt u dit voorkomen door uw hond te laten steriliseren, als de eierstokken weggehaald zijn kan er geen baarmoederontsteking meer ontstaan.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.