September 2016: Katou heeft een complex...

Helaas worden ook onze eigen huisdieren weleens ziek. Toen onze dierenarts Eva terugkwam van vakantie, had haar kat Katou een grote, blaarachtige zweer op zijn bovenlip.  Aangezien de plek zich vrij snel uitbreidde, hebben we weefselonderzoek gedaan om erachter te komen wat de oorzaak hiervan was. Gelukkig was de diagnose vrij snel duidelijk, Katou heeft last van het eosinofiel granuloom complex.

Het eosinofiel granuloom complex bij de kat is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid, de mondholte, de lippen en de slijmvliezen.  De precieze oorzaak van het eosinofiel granuloom complex is niet exact bekend, maar men vermoedt dat het het gevolg is van een onderliggende allergie. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een vlooienallergie of voedselallergie. Ook auto-immuun reacties kunnen een rol spelen bij deze aandoening.

Katou wordt inmiddels behandeld met ontstekingsremmers en een aangepaste (hypoallergene) voeding. Hoewel de zweer nog niet volledig weggetrokken is, wordt het wel met de dag een stukje beter, en zal de plek waarschijnlijk volledig herstellen!

  

Foto 1: De zweer in de bovenlip van Katou.

Foto 2: Katou herstelt voorspoedig! 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.