September 2017: Quinsey's suikerziekte de baas!

De eigenaresse van poes Quinsey kwam met haar langs omdat Quinsey sinds een paar weken heel veel dronk en plaste. Quinsey had altijd al last van overgewicht en aan haar eetlust was niets te merken, ze was ook nog wel fit maar zat niet lekker in haar vacht. Reden om verder onderzoek te doen, want ineens veel drinken en plassen is voor een kat niet normaal. Met een bloedonderzoek kon de diagnose gesteld worden: Quinsey bleek suikerziekte (Diabetes Mellitus) te hebben.

Diabetes Mellitus is een ernstige ziekte die doorgaans wel goed te behandelen is, maar de behandeling is erg intensief. Dit vergt veel van de eigenaar, zowel in aanpassingen van de dagelijkse routine als financieel. Een kat met suikerziekte heeft tweemaal daags insuline nodig, een speciaal dieet en heeft baat bij een stabiel dagelijks ritme. Daarnaast moet de bloedsuikerspiegel regelmatig gecontroleerd worden om de hoeveelheid insuline te monitoren. Helaas bleek dit voor de eigenaresse van Quinsey niet haalbaar en heeft zij de dappere beslissing genomen een nieuw huis voor haar te zoeken.

Gelukkig bleek een van onze dierenartsen zelf een plekje voor haar te hebben en kwam ze dus in hele goede handen. Quinsey was snel gewend aan haar nieuwe plek, de andere katten tolereren haar en zorgen ervoor dat ze meer beweging krijgt. Er werd gestart met een speciaal dieet en ze raakt steeds meer van haar overgewicht kwijt. Ook reageerde ze heel erg goed op de behandeling met insuline, al snel zakte haar bloedsuikerspiegel naar normale waardes.

Bij elke wekelijkse controle van haar bloedsuikerspiegel bleek ze steeds minder insuline nodig te hebben. Uiteindelijk ging het zelfs zo goed dat ze helemaal geen insuline-injecties meer hoefde te krijgen! Dit kan bij katten gebeuren als de diagnose vroeg genoeg gesteld wordt. De cellen in de alvleesklier die normaal gesproken insuline produceren kunnen dan toch weer voldoende geprikkeld worden en weer genoeg insuline gaan aanmaken. Wel weten we dat deze remissie meestal maar van korte duur is, uiteindelijk zal de behandeling weer opgepakt moeten worden. Door haar bloedsuiker goed in de gaten te blijven houden kan er direct weer gestart worden met insuline als het mis gaat.

Quinsey wordt dus erg goed in de gaten gehouden en is helemaal happy!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.