September 2020: Suikerziekte in remissie!

Suikerziekte in remissie! 

Grote kater Lio was al nooit echt de meest actieve kat, maar de laatste periode was hij wel erg lui voor zijn doen. Ook viel zijn baasje op dat hij, ondanks zijn slome gedrag, constant veel honger had en ook meer dronk en plaste dan normaal.

Afgezien van zijn extra speklaagje konden er geen afwijkingen gevonden worden in het algemeen lichamelijk onderzoek. Omdat Lio toch wel duidelijk afwijkend gedrag vertoonde werd direct gekozen om aanvullend bloedonderzoek te doen. Hier kwam al snel uit naar voren dat zijn bloedsuiker (glucose) sterk verhoogd was. Een verhoogd glucose, veel eten, drinken en plassen zijn allemaal symptomen die passen bij diabetes mellitus, oftewel suikerziekte.

Suikerziekte is een aandoening die bij veel dieren, en ook de mens, bekend is. Een dier met diabetes mellitus is minder goed in staat om glucose te gebruiken als energiebron. Dit komt door een tekort aan insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt afgegeven en dat zorgt voor de opname van glucose in het lichaam. Er zijn verschillende types en oorzaken van diabetes. In sommige gevallen is er sprake van een auto-immuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem van het dier de insuline producerende cellen afbreekt. Ook onderliggende ziektes kunnen uiteindelijk leiden tot suikerziekte. Overgewicht speelt, voornamelijk bij de kat, een belangrijke rol in het ontstaan van de ziekte. Vetzucht zorgt ervoor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, waardoor de alvleesklier steeds meer insuline aan moet maken om voldoende glucose in het lichaam te kunnen opnemen. Uiteindelijk raakt de alvleesklier hierdoor uitgeput en ontstaat er een absoluut tekort aan insuline, waardoor er per definitie te weinig glucose opgenomen wordt in het lichaam.

Omdat een dier met suikerziekte onvoldoende toegang heeft tot glucose als energiebron, gaat het lichaam andere weefsels (vet, eiwit) afbreken waardoor het dier als het ware zichzelf verteert. Het is dus belangrijk om de aandoening zo veel mogelijk onder controle te krijgen. Net als bij de mens bestaat een belangrijk deel van de behandeling uit het toedienen van insuline. Dit gebeurt in de vorm van tweemaal daagse onderhuidse injecties. Voor de meeste diereigenaren is dit wel even wennen. Het baasje van Lio kreeg dan ook “prikles” van ons, zodat Lio met zo min mogelijk stress thuis behandeld kon worden. Wel is het belangrijk om, zeker in het begin van het behandeltraject, regelmatige controles uit te voeren. Dit houdt in dat er in eerste instantie iedere week een glucosemeting wordt uitgevoerd op de praktijk, om te testen of de hoeveelheid insuline die toegediend wordt de juiste is. Dit kan namelijk per kat, en ook per periode, sterk verschillen. De eerste 4 weken zagen we dat het glucosegehalte van Lio wel iets daalde, maar nog steeds te hoog bleef ondanks de insulinegiften, waardoor per week de hoeveelheid insuline omhoog gezet werd. Ook werd Lio op een speciaal diabetes-dieet gezet, omdat hij aan de zware kant was, maar ook omdat dit voer dankzij de speciale samenstelling minder belastend is voor de alvleesklier bij dieren met suikerziekte.

Na het starten met de speciale voeding ging het heel snel de goede kant op met Lio. Iedere week was zijn bloedsuiker weer lager, waardoor de insuline langzaam afgebouwd kon worden. Na iets meer dan een maand kon hij zelfs helemaal zonder!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.