September 2021: Tanden en kiezen in beeld

Niet alle dieren die wij behandelen in de praktijk zijn overduidelijk ziek. Vaak worden beginnende problemen voor de eerste keer opgemerkt bij de jaarlijkse controle, die gecombineerd wordt met de vaccinatie. Dit komt omdat deze problemen vaak op plekken zitten die voor een eigenaar moeilijk te controleren zijn (denk bijvoorbeeld aan een hartruis), of omdat het om een ziekte gaat die heel langzaam ontwikkelt, zodat het nauwelijks opvalt voor iemand die het dier iedere dag ziet.

Bij de jaarlijkse controle van jonge kater Elmo viel op dat zijn tandvlees veel roder was dan gebruikelijk. Ook was er een klein beetje tandsteen te zien op de kiezen, en op sommige plekken leken er zelfs kleine beschadigingen op het glazuur aanwezig.

 

Ontstoken tandvlees (gingivitis) is een veelvoorkomend probleem bij de kat. In veruit de meeste gevallen is er niets aan het dier te merken, ze tonen geen pijn en lijken geen moeite te hebben met het eten van hun brokken. Toch is dit probleem vaak helemaal niet zo onschuldig als het in eerste instantie lijkt. Het tandvlees raakt zelden uit zichzelf ontstoken, in vrijwel alle gevallen is er een onderliggende oorzaak aanwezig. Het zo snel mogelijk opsporen en behandelen van deze oorzaak is van groot belang, omdat de ontstekingen zich snel kunnen uitbreiden en op meerdere plekken in de bek voor problemen kunnen gaan zorgen. Hoewel de kat het niet zal laten merken, kunnen ontstekingen in de bek enorm veel pijn doen!

 

Om de oorzaak van het ontstoken tandvlees te achterhalen is het belangrijk om het hele gebit goed te onderzoeken. Dit betekent dat niet alleen de tanden en kiezen die we kunnen zien goed geïnspecteerd moeten worden, maar dat het ook van belang is om het gedeelte dat we niet kunnen zien te beoordelen. Vaak is de oorzaak van de ontsteking te vinden in de wortel van de betreffende tand of kies. Een kapotte of ontstoken kieswortel zorgt voor veel pijn bij het dier, en zal niet uit zichzelf genezen. In zo’n geval zal een kies getrokken moeten worden.

De wortels van tanden en kiezen zijn van buitenaf niet te zien, en dus ook niet te beoordelen. Het is daarom belangrijk om bij een volledige gebitsinspectie en/of –behandeling ook röntgenfoto’s te maken van het gebit. Zonder deze foto’s kan er nooit met zekerheid gezegd worden of een gebit gezond is, ook niet als het er van buiten normaal uitziet.

 

Op bovenstaande foto’s is te zien hoe het maken van deze röntgenfoto’s in zijn werk gaat. Elmo werd in verschillende houdingen gelegd om zijn gebit van alle kanten goed op de foto te kunnen zetten. Omdat een kat uiteraard niet zelf stil blijft liggen is het noodzakelijk om de foto’s te maken onder algehele narcose.

 

Gelukkig waren er geen afwijkingen te zien op de röntgenfoto’s van Elmo. Waarschijnlijk was zijn tandvlees ontstoken geraakt door het tandsteen wat op de kiezen was gevormd. Zijn kiezen werden gereinigd en zijn baasje kreeg het advies om zijn tanden te poetsen. Dit kan voorkomen dat plaque en tandsteen vormt, zodat een volgende gebitsreiniging minder snel weer nodig is.

Volgend jaar komt Elmo uiteraard weer langs voor zijn jaarlijkse vaccinatie en controle, dan gaan we weer kijken of het poetsen effect heeft gehad!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.