Diagnostiek

We beschikken over een uitgebreid laboratorium. Het grote voordeel hiervan is dat we snel (meestal binnen enkele uren) de uitslag hebben. Sommige specifieke bepalingen sturen we op naar erkende laboratoria.

We kunnen o.a. de volgende onderzoeken uitvoeren:

  • Bloedonderzoek
  • Mestonderzoek
  • Huidonderzoek
  • Microscopisch onderzoek

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek kan worden uitgevoerd voor verschillende indicaties, zoals diagnostiek bij zieke paarden en periodieke controles bij een chronische aandoening.

Met het bloedanalyse-apparaat kunnen wij onder andere lever- en nieraandoeningen diagnosticeren. Tevens hebben we de mogelijkheid de rode en witte bloedcellen te beoordelen, bijvoorbeeld bij een vermoeden van bloedarmoede of ontstekingen. 

Mestonderzoek
Mestonderzoek wordt onder andere uitgevoerd in het kader van ontworming. Voor het mestonderzoek wordt de mest bewerkt en vervolgens onder de microscoop bekeken op onder andere wormen en wormeieren. Ook kan de hoeveelheid zand in de mest bepaald worden.

Huidonderzoek
Huidaandoeningen kunnen veroorzaakt worden door zichtbare parasieten, zoals luizen. Maar er zijn ook oorzaken die voor het blote oog niet zichtbaar zijn, zoals bacteriën, schimmels en mijten. Door een afdruk of huidafkrabsels te maken van de huid en dit (eventueel na speciale kleuring van de cellen) microscopisch te onderzoeken kunnen wij achterhalen wat er aan de hand is. Bij paarden met huidklachten die verdacht worden van een schimmelinfectie worden enkele haren op kweek gezet.

Microscopisch onderzoek
Bij o.a. huidproblemen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van microscopisch onderzoek. In een aantal gevallen wordt er een speciale kleuringen van onderzoeksmateriaal gemaakt. Zo kunnen onder andere bacteriën, gisten en schimmels beter zichtbaar gemaakt worden. 

Bij tumoren kunnen we met een naald celmateriaal afnemen (cytologie). Dit sturen we op naar een specialist patholoog ter beoordeling. Grotere stukken weefsel of hele tumoren die chirurgisch verwijderd zijn adviseren we ook op te sturen om een diagnose te krijgen. In de meeste gevallen hebben we daar binnen een week de uitslag van binnen.

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.