Wat leuk, een pup!

Gefeliciteerd met uw nieuwe pup! Voor u ligt een leuke maar ook drukke tijd, bij de verzorging en opvoeding van uw pup komt veel kijken. Om u daarbij te helpen zetten we hier de belangrijkste zaken op een rijtje. Voor vragen kunt u uiteraard altijd bij ons terecht.

Gedrag

Waarschijnlijk heeft de fokker al de eerste stappen gezet in de socialisatie en opvoeding van uw pup. Aan u de taak om dit voort te zetten. Zeker als u voor de eerste keer een pup heeft is het raadzaam om een puppycursus te volgen. Hier leert u alles over de opvoeding én het is goed voor de socialisatie.

Aangezien pups snel leren is het belangrijk al direct te beginnen met het aanleren van gewenst gedrag.  Hierbij staat het belonen van gewenst gedrag voorop, bijvoorbeeld met wat lekkers of door uitgebreid prijzen. Wees daarbij consequent en negeer ongewenst gedrag.

Vaccinatie

Elke pup heeft een serie vaccinaties nodig om weerstand op te bouwen tegen enkele potentieel dodelijke ziektes. De vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) wordt in ieder geval geadviseerd bij bezoek aan cursus en/of pension, maar is voor elke pup raadzaam om te geven.

Het advies vaccinatieschema voor een pup is als volgt:

Ziekte

6 weken

9 weken

12 weken

1 jaar

Parvo

V

V

V

V

Hondenziekte

V

V

V

Leverziekte

V

V

Ziekte van Weil

V

V

V

Besmettelijke hondenhoest

(V)

(V)

 

De vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) is alleen verplicht als uw hond mee gaat naar het buitenland. Deze enting mag vanaf 3 maanden leeftijd gegeven worden, waarna nog 21 dagen gewacht moet worden tot uw dier mee de grens over mag.

Wormen

Vrijwel alle pups hebben spoelwormen, die ze opnemen via de moedermelk en de omgeving. Daarom is het belangrijk om al in de eerste levensweken te beginnen met de ontworming en om ze ook daarna nog vaak te behandelen. Uw pup is door de fokker al enkele malen ontwormd, wat u voort kunt zetten.

Het ontwormingsschema voor pups is:

Leeftijd 2 wkn 4 wkn 6 wkn 8 wkn 12 wkn 4 mnd 5 mnd 6 mnd 9 mnd 1 jaar
Ontwormen

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

Vanaf 1 jaar leeftijd is het advies om uw hond 4 keer per jaar te ontwormen. In bepaalde gevallen kan deze frequentie afwijken, hier kan de dierenarts u in adviseren.

Naast spoelwormen komen er ook andere wormsoorten voor, zoals lint-, haak-, zweep-, hart- en longwormen en de vossenlintworm.

Andere parasieten

Naast wormen kunnen pups ook al vroeg in contact komen met vlooien en, wanneer ze naar buiten gaan, ook met teken. Vooral vlooien kunnen al snel voor problemen zorgen, ze veroorzaken jeuk en kunnen ongemerkt de omgeving besmetten.

Er zijn diverse goed werkzame middelen geregistreerd tegen dit ongedierte, waarvan veel middelen ook veilig zijn voor uw pup. Laat u adviseren door onze assistentes/dierenartsen over wat voor uw pup het beste is.

Puppyvoeding

Voor onze gezondheid is goede voeding belangrijk, maar dat geldt natuurlijk ook voor uw pup! Een dier in de groei heeft specifieke behoeftes, onder andere een hoog eiwit- en energiegehalte. Pups van grote rassen verschillen hierin van kleine rassen, daarom is het belangrijk een goede puppyvoeding te geven die past bij de maat.

Goede voeding zorgt voor een energieke pup die een mooie vacht en normaal gevormde ontlasting heeft. Er is een grote diversiteit aan diervoedingen voor uw pup  verkrijgbaar, wisselend van samenstelling en kwaliteit, laat u daarin goed adviseren.

Chippen

Als het goed is is uw pup bij de fokker al gechipt. Het is wettelijk verplicht dat elke pup voor de leeftijd van 7 weken gechipt en voor 8 weken geregistreerd is. Deze eerste registratie behoort op naam van de fokker gedaan te zijn, waarna u binnen 2 weken nadat u de pup heeft overgenomen de registratie op uw naam overzet. Pas als de chip op uw naam geregistreerd is bent u ook te traceren als uw pup bijvoorbeeld weggelopen is. Er zijn diverse databanken waar u uw pup kunt registreren, zoals de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren.

Gebit

Een pup heeft een melkgebit, vanaf 4 maanden leeftijd gaat hij/zij wisselen en komt het volwassen gebit door. Dit kan soms wat klachten geven, zoals het moeilijker eten van brokken. Rond 6 maanden leeftijd is de wisseling volledig.

Het is raadzaam regelmatig het gebit van uw pup te controleren. Zo houdt u in de gaten of de wisseling goed verloopt en went uw pup aan de handeling. Alhoewel poetsen van het melkgebit niet noodzakelijk is kunt u dit wel spelenderwijs oefenen,  zodat uw hond eraan went en u het volwassen gebit makkelijker kunt onderhouden. Regelmatig poetsen kan gebitsproblemen voorkomen.

Vachtverzorging

Elk vachttype heeft een eigen aanpak. Bij kortharige honden hoeft u vaak niets te doen aan onderhoud, maar ruw- en langharige honden hebben doorgaans meer vachtverzorging nodig. De volwassen vacht van ruwharige honden moet regelmatig geplukt worden, lange vachten zijn gevoeliger voor klitten en vachten met veel wol kunnen uitgedund worden.

U kunt uw pup ook socialiseren bij de trimmer. Maak bijvoorbeeld een afspraak om hem/haar te laten wennen, ook al is er op jonge leeftijd nog weinig vachtonderhoud nodig.

Controleer de vacht en huid van uw hond regelmatig op onder andere vlooien en  teken. Zo went u pup ook aan deze handelingen en herkent u problemen vroegtijdig.

Castratie / sterilisatie

Heeft u er al over nagedacht of u uw hond wilt laten castreren/steriliseren?

Voor reuen is er geen medische indicatie maar kan het gedrag meespelen in de overweging de hond te laten castreren. Chemische castratie is ook mogelijk, bijvoorbeeld om te beoordelen of het gewenste effect bereikt wordt.

Indien u niet wilt fokken is het voor een teef raadzaam haar te laten steriliseren, omdat daarmee enkele ziektes op latere leeftijd voorkomen kunnen worden. Vanaf 6 maanden leeftijd kan de operatie uitgevoerd worden, bij grote rassen is het beter de 1e loopsheid af te wachten. 3 maanden na de loopsheid kan de teef dan gesteriliseerd worden.

Huisdierverzekering

U wilt natuurlijk de allerbeste zorg voor uw pup. Maar wat als hij/zij een ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt? Gelukkig kan de dierenarts veelal uw huisdier weer genezen, maar de kosten hiervan kunnen echter wel oplopen. Een huisdierverzekering kan u een prettige zekerheid bieden.

JuniorCare

Het eerste levensjaar is een belangrijke periode voor uw hond, waarin er veel gebeurt.Om uw hond in deze periode te begeleiden hebben wij een gratis junior begeleidingsprogramma voor onze klanten ontwikkeld, speciaal voor pups van 6 maanden oud. Tijdens de check-up wordt uw pup door onze paraveterinair dierenartsassistente onderzocht en gewogen. Er wordt o.a. gekeken naar het wisselen van het gebit en samen met u bespreken we de conditie, de voeding en het gedrag van uw hond. Wij verstrekken u tevens de meest recente adviezen over de  preventieve zorg, als enten, ontwormen, ontvlooien, gebitsverzorging, sterilisatie/castratie etc. Wordt er tijdens de check-up een kwaal of kwaaltje gevonden, dan kan, in een vroegtijdig stadium overleg plaats- vinden met de dierenarts voor eventuele behandeling. De bezoekjes aan de praktijk zijn tevens een goede oefening voor u en uw hond. Omdat uw hond in zijn eerste levensjaar veel positieve ervaringen bij de kliniek heeft opgedaan, zal hij in zijn verdere leven niet of minder angstig zijn voor de dierenarts.

Voor de meest recente informatie en regelgeving over vaccineren, chippen en reizen met uw huisdier verwijzen we u graag naar de website van het LICG: www.licg.nl

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap