Reptielen

Bij reptielen kan het heel lastig zijn om te zien of ze ziek zijn. Ze verbergen de ziekteverschijnselen of de veranderingen zijn heel subtiel. Een tijdje niet eten hoeft in veel gevallen niet direct zorgwekkend te zijn, maar zorgt wel dat we de problemen pas later opmerken. Typisch voor deze diersoorten is dat we vrijwel altijd in een wat later stadium zien dat ze ziek zijn, waardoor ze zieker zijn dan een hond of kat wanneer ze bij de dierenarts komen. Daarnaast kunnen ze soms heel stressgevoelig zijn en kunnen niet alle dieren even goed omgaan met het gehanteerd worden door een dierenarts.

Omdat we reptielen nu eenmaal niet zo uitgebreid kunnen onderzoeken als een hond of kat, zal het merendeel van de informatie van u moeten komen!

Wat het probleem is bij uw dier, zal duidelijk zijn, dit is immers de reden dat u langskomt. Maar daarnaast vragen wij graag naar de leefomstandigheden thuis (huisvesting), de voeding, nieuwe aankopen en eventuele andere dieren in huis of hetzelfde terrarium. Vanwege het vaak uitgebreide vraaggesprek, is het niet verstandig iemand in plaats van uzelf langs te sturen, veel informatie zal onbekend blijven!

Diagnostische mogelijkheden

In de loop der jaren is De Klomp Dierenartsen uitgebreid tot een grote veelzijdige praktijk, met gelukkig ook veel diagnostische mogelijkheden. Dit betekent dat we u en uw huisdier nog beter van dienst kunnen zijn. Sommige bepalingen worden opgestuurd naar erkende laboratoria.

Voor reptielen zijn er de volgende mogelijkheden, al dan niet aanvullend op een lichamelijk onderzoek:

  • Ontlastingsonderzoek
  • Microscopisch onderzoek
  • Röntgenfoto’s
  • Sectie

Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek is bij reptielen een van de belangrijkste diagnostische middelen. Het is makkelijk uit te voeren, vrij goedkoop en geeft veel informatie. Zo kunnen wij de (verse) ontlasting controleren op flagellaten of bijvoorbeeld concentreren voor controle op wormeieren en coccidiose. Ook kleuringen om bacteriën in de ontlasting te beoordelen zijn mogelijk. Ontlastingsonderzoek naar cryptosporidiose wordt opgestuurd naar het laboratorium in Utrecht (VMDC).

Microscopisch onderzoek

Naast bacteriën in ontlasting, is het

ook mogelijk om bacteriën op andere plaatsen of bijvoorbeeld cellen te beoordelen na kleuring. Bijvoorbeeld bij een massa van onbekende oorsprong of een ontsteking die niet over wil gaan. Bij twijfel of indien noodzakelijk kan dit ook doorgestuurd worden naar het laboratorium in Utrecht.

 

 

 

Röntgenfoto’s

Vanwege het formaat en soms andere eigenschappen (een schild bijvoorbeeld) is het lastig om een reptiel helemaal te kunnen onderzoeken. Röntgenfoto’s kunnen hierbij een groot verschil maken! Op röntgenfoto’s kunnen o.a. longaandoeningen worden gezien, maar ook bijvoorbeeld legnood, botbreuken en grote orgaanafwijkingen. Dit zal in sommige gevallen onder een roesje of gasnarcose gebeuren.

Sectie

Hopelijk is het nooit nodig, maar in sommige gevallen kan sectie (postmortaal onderzoek – na overlijden) verstandig zijn. Zeker bij grote bestanden of bij ernstige plotselinge ziekte, kan sectie een antwoord bieden. Mocht dit nodig zijn, neemt u dan contact met ons op, dan begeleiden wij u in dit proces.

Gezondheidsverklaring

Vanaf januari 2013 is het met de nieuwe wet dieren verplicht om dieren veterinair te laten keuren voor verkoop/verhandeling/tentoonstelling op beurzen. Dit kan op de beurs zelf, maar kan ook door uw eigen dierenarts worden gedaan. Ook hiervoor kunt u contact met ons op nemen.

Let op:

wij zijn niet gespecialiseerd in het behandelen van reptielen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat wij uw dier na beoordeling doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap