Met uw reptiel naar de dierenarts

Met uw reptiel naar de dierenarts

Binnenkort heeft u een afspraak bij de dierenarts of gaat u een afspraak maken. Dit kan voor een algemene controle zijn, maar ook omdat u twijfelt aan de gezondheid van uw huisdier.

Reptielen kunnen stressgevoelige dieren zijn en komen maar zelden buiten hun vertrouwde omgeving. Daarnaast is het buiten vaak een stuk kouder dan in hun verblijf. Belangrijk dus om zoveel mogelijk stress en ongemakken te voorkomen door goede planning!

Wat neem ik mee

Uiteraard neemt u uw reptiel mee naar de praktijk, maar waar kunt u nog meer aan denken?

Zorg dat u uw huisdier in een vervoersbakje zet waar hij zich niet kan bezeren, maar vooral ook niet uit kan ontsnappen. Veelgebruikte vervoersmethodes zijn tempex vervoersboxen of (in het geval van slangen) een linnen zak. Afhankelijk van de leefomstandigheden van uw huisdier en de buitentemperatuur kan het noodzakelijk zijn een warmtematje, kruikje of ander verwarmingselement te gebruiken. Draag er dan zorg voor dat het dier zich niet kan branden, door bijvoorbeeld een hoes om de kruik te doen of het verwarmingselement buiten de vervoersbox te plaatsen. Om stress te verminderen kan het verstandig zijn om transparante vervoersbakjes te bedekken met een deken of iets dergelijks.

Zit het reptiel samen met een ander dier? Het kan verstandig zijn ook deze mee te nemen, ondanks dat het dier gezond is. Sommige ziekteverschijnselen zijn heel subtiel, maar soms geeft ook juist het verschil tussen de dieren aan waar of hoe lang het probleem speelt.

Neem indien mogelijk wat verse ontlasting mee, hier kan uw dierenarts heel veel informatie uit halen!

Wat moet ik weten

Bij reptielen kan het heel lastig zijn om te zien of ze ziek zijn. Ze verbergen de ziekteverschijnselen of de veranderingen zijn heel subtiel. Een tijdje niet eten hoeft in veel gevallen niet direct zorgwekkend te zijn, maar zorgt wel dat we de problemen pas later opmerken. Typisch voor deze diersoorten is dat we vrijwel altijd in een wat later stadium zien dat ze ziek zijn, waardoor ze zieker zijn dan een hond of kat wanneer ze bij de dierenarts komen. Daarnaast kunnen ze soms heel stressgevoelig zijn en kunnen niet alle dieren even goed omgaan met het gehanteerd worden door een dierenarts.

Omdat we reptielen nu eenmaal niet zo uitgebreid kunnen onderzoeken als een hond of kat, zal het merendeel van de informatie van u moeten komen!

Wat het probleem is bij uw dier, zal duidelijk zijn, dit is immers de reden dat u langskomt. Maar daarnaast vragen wij graag naar de leefomstandigheden thuis (huisvesting), de voeding, nieuwe aankopen en eventuele andere dieren in huis of hetzelfde terrarium. Vanwege het vaak uitgebreide vraaggesprek, is het niet verstandig iemand in plaats van uzelf langs te sturen, veel informatie zal onbekend blijven!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.