Een vogel als huisdier

Heeft u een vogel als huisdier of bent u van plan er één aan te schaffen? Hartstikke leuk! Er bestaan duizenden soorten vogels, elk met unieke eigenschappen, huisvestingseisen, voedingspatronen en karakters. Vogels kunnen binnen en buiten gehouden worden, ze kunnen  gebruikt worden in de sport of gewoon als gezelschapsdier. Omdat er zo veel verschillende soorten vogels zijn – en verschillende soorten vogeleigenaren – is het bijna onmogelijk om gerichte adviezen te geven voor elke soort.

Over het algemeen geldt echter: lees uzelf goed in, alvorens u aan vogels van welke soort dan ook begint. Zoals gezegd, hebben ze allemaal wat anders nodig. Vogels, gehouden als gezelschapsdier, kunnen grofweg in de volgende groepen worden verdeeld:

-          Papegaaien (o.a. grijze roodstaart, valkparkiet)

-          Zangvogels (o.a. kanaries, vinkjes)

-          Watervogels (o.a. eenden, ganzen)

-          Hoendervogels (o.a. kippen, pauwen)

-          Duiven

Er zijn er nog veel meer, waaronder roofvogels, maar deze worden over het algemeen minder gehouden.

Huisvesting en verzorging

Huisvesting en verzorging zijn sterk afhankelijk van de diersoort. De meeste vogels worden gehouden in een kooi of volière, individueel of in een groep. Sommige worden binnengehouden, andere buiten. Zoals bij elke diersoort hebben vogels dagelijks vers voer en vers drinkwater nodig. Ze moeten onderdak hebben, ze  moeten kunnen schuilen voor slecht weer of soortgenoten en voldoende ruimte hebben.

Heeft u vragen over de huisvesting of verzorging van uw vogel(s), neem dan contact met ons op, of vraag een ervaren dierhouder.

Voeding

Voeding is eveneens afhankelijk van de soort. De meeste soorten krijgen dagelijks een portie van een mix van zaden of een monocomponente voeding (voedsel in één vorm, waarin alles zit). In sommige gevallen wordt dit aangevuld met krachtvoer, vers fruit en/of noten, grit of insecten. Onze voorkeur gaat uit naar een monocomponente voeding, aangevuld met eventueel extra’s. Dit is echter niet voor alle vogelsoorten mogelijk, met name voor de kleine vogeltjes bestaat geen geschikte voeding. Let er bij het voeren van een zadenmix goed op, dat uw vogel niet selecteert. Door te selecteren, kunnen belangrijke onderdelen van de voeding blijven liggen en kan uw vogel een tekort krijgen aan vitaminen en/of mineralen. 

Ziekte 

De meeste vogels zijn prooidieren. Dit betekent dat ze niet snel zullen laten zien dat ze ziek zijn. Tekenen, waaraan u kunt merken dat uw vogel mogelijk ziek is, zijn:

-          Bol zitten, afwezig gedrag, met halfgesloten ogen zitten

-          Rommelig of onregelmatig verenkleed, moeite met ruien

-          Verminderde eetlust

-          Moeite met ademen of duidelijk hoorbare ademhaling

-          Afwijkende ontlasting, bevuiling van de cloaca/het verenkleed met ontlasting

-          Gedragsveranderingen, bv agressie

-          Verminderde prestatie, slechte conditie

-          Plotseling stop in eiproductie of sterke vermindering

Als u een van de bovenstaande verschijnselen opmerkt, is het aan te raden contact op te nemen met de dierenarts.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.