Met uw vogel naar de dierenarts

Binnenkort heeft u een afspraak bij de dierenarts of gaat u een afspraak maken. Dit kan voor een algemene controle zijn, maar ook omdat u twijfelt aan de gezondheid van uw huisdier.

Vogels zijn stressgevoelige dieren en komen maar zelden buiten hun vertrouwde omgeving. Belangrijk dus om zoveel mogelijk stress en ongemakken te voorkomen door goede planning!

Wat neem ik mee

Uiteraard neemt u uw vogel mee naar de praktijk, maar waar kunt u nog meer aan denken?

Bij kleine vogels is het ’t makkelijkst om de vogel in zijn normale verblijf (de kooi) mee te nemen. Eventuele kooigenootjes mogen dan ook mee. Is het niet mogelijk de kooi mee te nemen, bijvoorbeeld vanwege de omvang, geen probleem!

Zorg dat u de vogel in een vervoersbakje/kooitje zet waar hij zich niet kan bezeren, maar vooral ook niet uit kan ontsnappen. Om stress te verminderen is het verstandig dit vervoersbakje te bedekken met een deken of iets anders om de vogel in rust te verplaatsen.

Neem indien mogelijk wat verse ontlasting mee, hier kan uw dierenarts heel veel informatie uit halen!

Wat moet ik weten

De meeste vogels zijn klein en meesters in het verstoppen van ziekteverschijnselen. Daarnaast zijn ze stressgevoelig en kunnen niet alle vogels even goed omgaan met het gehanteerd worden door een dierenarts. Omdat we vogels nu eenmaal niet zo uitgebreid kunnen onderzoeken als een hond of kat, zal het merendeel van de informatie van u moeten komen!

Wat het probleem is bij uw vogel, zal duidelijk zijn, dit is immers de reden dat u langskomt! Maar daarnaast vragen wij graag naar de leefomstandigheden thuis (huisvesting), de voeding en eventuele kooi- en huisgenootjes. Vanwege het vaak uitgebreide vraaggesprek, is het niet verstandig iemand in plaats van uzelf langs te sturen, veel informatie zal onbekend blijven!

Omdat vogels zo stressgevoelig zijn, zullen ze maar kort gehanteerd worden en zullen zo veel mogelijk handelingen in een keer gedaan worden. Ondanks deze voorzorg, moet gezegd worden dat een vogel ten gevolge van de stress en handelingen kan overlijden (zeker kleine vogeltjes). Des te meer reden om zoveel mogelijk rust te geven aan de vogel door een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen zonder te hanteren.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.