Vuurwerkangst

De decembermaand is voor ons een feestmaand, maar is dit ook zo voor uw huisdier? Veel dieren ervaren al maanden voor oudejaarsavond een vorm van stress, bij het horen van de eerste knallen. Eigenaren komen vaak pas vlak voor Oud & Nieuw naar de dierenarts toe voor adviezen en medicatie. Voor sommige dieren, die alleen oudejaarsavond zélf heel spannend vinden, is dit natuurlijk prima. Echter, voor dieren die écht bang zijn is dit niet altijd de beste oplossing. Liever starten we dan al eerder met gedragstherapie of medicatie/supplementen.

Supplementen, voeding en gedragstherapie

Kalmerende en angstremmende medicatie

Training

Is uw hond of kat langer dan 6 maanden geleden door onze dierenarts nagekeken? Maak dan tijdig een afspraak voor controle;  Alleen bij een goede gezondheid kunnen wij rustgevende medicatie voorschrijven.

Wat kunt u zelf doen voor uw hond?

Belangrijk: straf de hond nooit voor angstgedrag! Straffen werkt eerder averechts, hooguit durft de hond de angst minder te uiten, maar de emotie zal blijven. Daar komt bij dat de hond minder vertrouwen in de eigenaar kan krijgen en eerder zal kiezen voor vluchtgedrag. Uit onderzoek is gebleken dat het negeren van angstgedrag nadelige effecten heeft. Ook dit stimuleert vluchtgedrag (houd deuren in de gaten!) en ondermijnt het vertrouwen in de baas. Steun bieden zorgt ervoor dat de angstemotie vermindert en de hond zich veiliger voelt. Het nadelige effect hiervan kan zijn dat de hond vaker angstgedrag gaat vertonen om aandacht te krijgen, maar dit weegt niet op tegen de voordelen: het positieve effect op het welzijn van de hond en de relatie met u. Manieren om uw dier te steunen zijn bijvoorbeeld dicht bij hem/haar blijven, tegen u aan laten zitten/liggen, toespreken en aanhalen. Laat merken dat u er bent zodat de hond leert dat u zijn/haar veilige haven bent.

Wat kunt u zelf doen voor uw kat?

Maak veilige schuilplaatsen voor uw kat, waar hij/zij zich ongezien en ongestoord kan terugtrekken. Creëer meerdere plekken zodat het dier zelf kan bepalen waar hij/zij zich het veiligst voelt. Bij angst zoeken katten het liefst een hoge plek op; Plaats bijvoorbeeld een kartonnen doos op de kast of laat kastdeurtjes open staan. Door dit al geruime tijd voor de jaarwisseling in te richten zorgt u ervoor dat de kat vertrouwd raakt met de veilige plekken. Zo kan hij/zij de plekken makkelijk vinden en bovendien is de eigen geur daar al aangenomen. Feliway® (spray of verdamper) kan hierbij een handig hulpmiddel zijn, begin hier ruim 2 weken van tevoren mee tot een week na het stressmoment.

Een bange kat wil door niemand opgemerkt worden, laat hem/haar dan ook liever helemaal met rust. Troost niet, zeg niets en kijk niet naar de kat, zo helpt u uw dier het meest. Leid katten met milde angst af door bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling met het dier te spelen.

Tips voor Oud & Nieuw:

• Doe radio/tv en verlichting aan, houd deuren, ramen en gordijnen dicht.

• Zorg dat de kat binnen is en het kattenluikje gesloten is.

• Geef katten een plekje om zich te verstoppen, laat ze niet naar buiten. Laat de kat met rust als hij/zij zich verstopt. Zet eventueel in die ruimte de radio aan en laat de lamp branden.

• Ook honden zoeken graag een veilige plek op, vaak geven ze zelf aan welke plek dat is (bijv. de bench of onder de trap). Verduister dit eventueel met een lap stof.

• Houd de voordeur in de gaten, ondanks dat het vuurwerk buiten afgestoken wordt leggen honden die link niet en zullen ze in hun angst het liefst naar buiten vluchten.

• Zorg ervoor dat uw hond tijdens de vuurwerkperiode zo min mogelijk alleen is, laat hem/haar zeker tijdens de jaarwisseling nooit alleen.

• Laat de hond alleen aangelijnd uit, vroeg op de avond en op een rustige plek.

• Leid de hond af met bijvoorbeeld een speeltje of iets lekkers.

• Gebruik medicatie strikt volgens de voorschriften en laat het dier niet alleen na het geven ervan.

• Doe de volgende dag rustig aan, totdat de medicatie volledig uitgewerkt is.

• Een alternatief is uw dier te laten logeren op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken, bijv. een afgelegen pension.

• Leer kinderen om geen vuurwerk naar dieren te gooien.

Wij stellen het zeer op prijs als u aan ons terugkoppelt hoe de jaarwisseling verlopen is voor uw huisdier!
Dit kan het beste via de mail: assistent@deklompdierenartsen.nl.

Namens het gehele team van de Klomp Dierenartsen:

Een hele fijne, rustige jaarwisseling gewenst voor u en uw dier(en)!

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap