Auto Immune Hemolytische Anemie (AIHA)

AIHA is een aandoening waarbij het lichaamseigen immuunsysteem van het dier de eigen rode bloedcellen voortijdig en sneller afbreekt (hemolyse) dan aanmaakt. Het gevolg is een tekort aan rode bloedcellen (anemie). De rode bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het zuurstoftransport in het lichaam.

De oorzaak van AIHA is onbekend, maar men vermoedt een erfelijke achtergrond omdat de aandoening bij bepaalde rassen meer voorkomt. In principe kan elke hond en kat AIHA krijgen, maar we zien het meer bij de volgende hondenrassen: Bobtail (Old English Sheepdog), Cocker Spaniël en Poedel. Daarnaast komt het vaker voor bij teven dan bij reuen.

Symptomen
AIHA kan in op elke leeftijd optreden, maar meestal zien we het bij honden van middelbare leeftijd. De verschijnselen kunnen mild maar ook heftig zijn, langzaam verergeren of juist snel. De symptomen van AIHA kunnen nogal eens vaag zijn: traagheid, slechte eetlust, slechte conditie, snelle ademhaling, snelle, bonzende hartslag en bleke of gele slijmvliezen

Diagnose
Omdat de verschijnselen meestal vaag zijn, wordt de diagnose vaak pas in tweede instantie gesteld. Wanneer bij een eerste bloedonderzoek een laag percentage rode bloedcellen wordt gevonden, dan hoort AIHA tot de mogelijke oorzaken.

De definitieve diagnose wordt gesteld door andere oorzaken uit te sluiten, zoals bloedparasieten en bloedverlies. Tevens dienen antilichamen op de rode bloedcellen aangetoond te worden met een specifieke test in het bloed (de Coomb’s test).

Behandeling

De behandeling van AIHA berust op drie belangrijke pijlers;

  1. Behandelen van de gevolgen van de lage hoeveelheid rode bloedcellen.
    Indien dit percentage te laag wordt is een bloedtransfusie noodzakelijk. In een aantal gevallen zal het voor de hond prettig zijn om in een zuurstofkooi opgenomen te worden.
  2. Stoppen van de afbraak van rode bloedcellen door het lichaam.
  3. Vaak wordt er gestart met een hoge dosering prednison, die vaak weken tot maanden gegeven moet worden (zie onderstaand doseringsschema). Indien dit onvoldoende werkt, dan kunnen er zogenaamde immunosuppressiva bij gegeven worden.
  4. Regelmatige controle.

Om het percentage rode bloedcellen te meten en in verband met de bijwerkingen van de medicijnen, dient het dier regelmatig onderzocht te worden. Hierbij dient een lichamelijk onderzoek en regelmatig ook een aanvullend bloedonderzoek uitgevoerd te worden.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.