Pas op voor parasieten!
Heeft u ze alweer gezien? De eerste teken hebben wij vroeg in het voorjaar al moeten verwijderen. Het is helaas al lang geen seizoensgebonden probleem meer, het hele jaar door komen vlooien en teken onze huisdieren lastigvallen. De vlooien die zichtbaar zijn op uw hond of kat zijn slechts 5% van het probleem, de overige 95% zit in de omgeving. Het is dus niet alleen vervelend voor onze viervoeter, maar ook een gezondheidsrisico voor onszelf.
Behandelen is dus niet alleen hygiënisch: vlooien en teken kunnen ook ziektes bij zich dragen en allergieën veroorzaken. Om te voorkomen dat uw huisdier besmet raakt, zijn er inmiddels veel manieren om uw dier te behandelen. De meest gebruikte middelen zijn:
- Vlooienpipet
- Vlooienhalsband
- Antivlooienmiddel in tabletvorm
Veel middelen zijn werkzaam zowel tegen vlooien áls tegen teken, let hierbij goed op de aanduiding op de verpakking of vraag advies bij uw dierenarts. Preventief behandelen voorkomt klachten bij uw dier, een besmetting in uw omgeving en een hoop werk om uw huis weer vlo-vrij te krijgen. Wanneer uw huisdier eenmaal vlooien heeft duurt het tot wel 3 maanden om er weer helemaal vanaf te komen.
Wist u dat?
Wij als katten- en hondeneigenaren lopen 1,5 keer meer risico om gebeten te worden door een teek dan mensen zonder huisdieren. Eén op de vijf teken in Nederland zijn besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Preventieve bescherming is daarom des te belangrijker, zowel voor de gezondheid van uw huisdier áls van uzelf.
Vindt u toch een teek op uw huisdier dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen.
Eet teek verwijdert u met een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid en draai totdat hij loslaat. Controleer of u ook de kop heeft verwijderd. Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij de inhoud van hun maag uit in uw dier en is de kans op infectie vergroot.