Tips voor de warme dagen!
Het zomerse weer komt er weer aan. Helaas kunnen onze huisdieren vaak niet zo goed tegen deze zomerse temperaturen, oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.
Enkele tips:
- Zorg ervoor dat uw dier een plek in de schaduw heeft.
- Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater, maar geen ijskoud water en geen liters achter elkaar.
- Bij een temperatuur van >20°C wordt intensief bewegen afgeraden. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag.
- Let bij dieren met een dunne vacht ook op verbranding, smeer dunbehaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème.
- Laat een dier nooit achter in een auto, tent of caravan. De temperatuur loopt heel snel hoog op!
- Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven.
- Mocht u met dit mooie weer barbecueplannen hebben, houd dan goed in de gaten dat uw dier niets steelt. Satéprikkers, botjes e.d. kunnen tot vervelende en ernstige klachten leiden.
- Asfalt wordt erg heet in de zon. Probeer te vermijden dat uw dier hierover loopt, ga liever over het gras.
Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan en ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden (oren, neus, staart), niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!