Augustus 2020 - Pablo krijgt het voor zijn kiezen

Vrolijke chihuahua Pablo heeft helaas, net als veel van zijn soortgenootjes, regelmatig last van gebitsproblemen. De kleine, vaak dicht tegen elkaar aan staande tandjes en kiezen zijn vrij gevoelig voor het ophopen van tandplak en tandsteen, wat na verloop van tijd voor vervelende ontstekingen kan zorgen. Een deel van deze problemen kan worden voorkomen door goede gebitsverzorging. Speciale brokken, waar honden goed op moeten kauwen, kunnen hierbij helpen, maar de beste manier om de tanden schoon te houden is door, net als bij ons zelf, regelmatig te poetsen. Helaas vindt niet iedere hond dit een even groot succes, en kan tandsteen in sommige gevallen erg hardnekkig zijn. In zo’n geval is een gebitsreiniging, waarbij al het tandsteen verwijderd wordt en de individuele tanden en kiezen goed beoordeeld worden, de enige optie om verdere gebitsproblemen te voorkomen. 

Pablo was al niet onbekend met deze procedure. Een jaar geleden had hij nog een volledige gebitsbehandeling ondergaan, waarbij ook twee losse snijtandjes waren getrokken. Toen bij zijn jaarlijkse check en vaccinatie toch weer beginnend tandsteen werd ontdekt, besloten zijn baasjes in eerste instantie om even af te wachten en hem niet relatief kort na elkaar onder narcose te brengen.

Helaas kwam er na een paar maanden een nieuw probleem bij: Pablo had een flinke zwelling ter hoogte van zijn linker onderkaak. Vanwege zijn ras en geschiedenis met gebitsproblemen werd de verdenking van een ontsteking in de kieswortel (kieswortelabces) al snel gesteld. Omdat de wortel van een kies diep in de kaak zit, is deze eigenlijk bijna nooit van buitenaf te zien en is het vaak onduidelijk van welke kies de ontsteking precies uitgaat. Om de precieze locatie te kunnen bepalen zijn röntgenfoto’s nodig van het gebit. Dit gebeurt onder algehele narcose, en wanneer de boosdoener is gevonden kan deze kies daarna direct getrokken worden. Pablo’s onvermijdelijke gebitsbehandeling werd hierdoor iets vervroegd.

Op onze locatie in Ede kunnen sinds kort dentale röntgenfoto’s gemaakt worden, en dat is maar goed ook, want in Pablo’s geval zagen we wel iets heel spannends… 

 
De röntgenfoto van de kaak van Pablo. Naast een duidelijk kieswortelabces (rode pijl) is er ook een kaakfractuur zichtbaar (groene pijl). 

Door onbekende reden was er ook een breuk zichtbaar in de onderkaak van Pablo. Mogelijk is deze ontstaan door de druk van het abces. De breuk zat gelukkig alleen in het onderste deel van de kaak, waardoor het bovenste intacte stuk als een soort spalk werkt om het gebroken stuk bot op zijn plek te houden tot deze weer aan elkaar gegroeid is. De kaak hoefde dus niet gezet te worden. Deze bevinding maakte echter wel dat het trekken van de afwijkende kies een erg voorzichtig werkje werd, om de kaak niet verder te beschadigen. Gelukkig verliep de extractie zonder verdere problemen en kon Pablo met een schoon gebit en een paar kiesjes minder weer wakker worden. Wel kregen de baasjes van Pablo als advies mee om de komende 4-6 weken erg  voorzichtig te zijn met zijn kaak, en geen harde botten te geven of trekspelletjes te doen. 

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.