Februari 2022: Een spannende start voor pupje Jet

Hoe leuk is het om een eigen nestje puppy’s te fokken en je nieuwe hond van geboorte tot volwassen mee te mogen maken?!

Dat dacht onze paraveterinair collega Mariëlle ook, dus besloot zij om haar familiehond, Duitse herder Jackie, te laten dekken. Na een eerste “mislukte” poging (de eerste dekking had helaas niet tot een bevruchting geleid) was het bij de tweede keer toch raak: Jackie was drachtig! Twee spannende maanden volgden, maar zowel de echo op 5 weken als de röntgenfoto op 8 weken lieten zien dat de dracht voorspoedig verliep.

 

Op een wonderlijk rustige vrijdagmiddag werd Mariëlle op werk gebeld dat de bevalling begonnen was. Ze mocht direct naar huis vertrekken om alles in goede banen te leiden, met de voorwaarde dat ze ons als nieuwsgierige collega’s op de hoogte zou houden van het verloop.

Helaas moest die belofte iets sneller nagekomen worden dan dat we eigenlijk hadden gewild. Bij de controle van de eerstgeboren pup bleek dat één van de achterpootjes zwaar gewond was geraakt. Ondanks het strenge toezicht was er toch ergens een ongelukje gebeurd. We vermoeden dat zorgzame moeder Jackie tijdens het drooglikken van de pup iets te hardhandig te werk was gegaan, maar de exacte oorzaak zullen we waarschijnlijk nooit achterhalen. Het hele voorval resulteerde in een pup van nog geen uur oud bij de dierenarts met een pootje dat gehecht moest worden.

Omdat jonge (en zeker pasgeboren) dieren erg kwetsbaar zijn, was dit nog best een spannende opgave. Met name de narcose dient zeer streng gemonitord te worden, deze moet diep genoeg zijn om de pup goed in slaap te houden, maar licht genoeg om een ademstilstand te voorkomen. Ook de operatie zelf was natuurlijk iets uitdagender dan de gemiddelde wondhechting. Bij een klein dier is dit een secuur werkje, en ook de locatie op de ondervoet met alle bijbehorende zenuwen en pezen was niet zonder risico op permanente beschadiging.

Gelukkig verliep de operatie zonder verdere complicaties, en mocht het pupje (dat vanaf nu Jet genoemd zou worden) dezelfde middag nog mee naar huis om daar begroet te worden door haar vier kersverse zusjes. De eerste dagen van haar herstel zouden nog spannend zijn, maar na enkele weken was er al niets meer zichtbaar van haar ongelukkige eerste kennismaking met de wereld. Jet rent en speelt inmiddels net zo hard als haar zusjes!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.