Juli 2017: Een hond met een kater...

Een hond met een kater…

De jonge Newfoundlander Bats bezorgde zijn baasjes de schrik van hun leven. Toen ze op een dag rond lunchtijd thuis kwamen was het in huis een grote puinhoop. Bats had alles omver gelopen en leek volledig de weg kwijt te zijn. Hij bleef maar doelloos rondlopen, botste overal tegenaan en hijgde heel erg. Met spoed zijn ze naar de praktijk gekomen, want dit herkende ze niet van hem.

Ook op de praktijk liep hij overal tegenaan en probeerde zelfs door de muur heen te lopen. Om hem te kalmeren hebben we hem aan een infuus met valium gelegd, waar hij gelukkig rustiger van werd. Omdat bloedonderzoek geen uitsluitsel gaf en we geen oorzaak konden vinden voor zijn toestand besloten de eigenaren terug te gaan naar de plek waar hij die ochtend was uitgelaten. Hij had namelijk daar iets gegeten, maar ze hadden niet gezien wat. Op de plek des onheils aangekomen kwam de oorzaak aan het licht: hij had paddenstoelen gegeten!

Met dank aan het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum en de Nederlandse Mycologische Vereniging konden we achterhalen welk type paddenstoel het was: de Panteramaniet (Amanita pantherina). Dit is voor zowel mensen als dieren een giftige paddenstoel die na inname o.a. hallucinaties en andere hersenverschijnselen veroorzaakt!

Na een paar uur infuus met kalmerende middelen te hebben gekregen kwam Bats volledig tot rust, en na het uitwerken van de valium was hij voldoende gekalmeerd om weer naar huis te gaan. Thuis is hij nog wel een paar uur onrustig geweest, maar uiteindelijk is hij lekker gaan slapen. De dagen erna had hij een behoorlijke kater, hij heeft veel geslapen en had pijnstillers nodig omdat hij stijf was en hoofdpijn leek te hebben. Dit zijn ook bekende naweeën van deze vergiftiging bij mensen.

Gelukkig is hij inmiddels weer helemaal de oude en zijn baasjes zijn van de schrik bekomen. Maar ze houden hem wel met argusogen in de gaten in het bos!

Foto 1: De Panteramaniet (Amanita pantherina) is een giftige paddenstoel voor zowel mens als dier!

Foto 2: Bats is weer de oude!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.