Juli 2021: Waarom je op kauwstaven moet kauwen

Vrolijke Berner Sennen pup Suus kwam op een avond langs bij ons in de praktijk omdat ze plotseling hevige hoestklachten vertoonde, waar ze ook bij moest kokhalzen. Deze symptomen worden vaak gezien bij een ontsteking van de voorste luchtwegen (“kennelhoest”), maar het plotselinge ontstaan en de ernst van de klachten pasten hier niet helemaal bij. Daarnaast gaven haar baasjes aan dat ze mogelijk een stuk van een kauwstaaf had opgegeten, welke nog dwars kon zitten in haar keel. Voor alle zekerheid is er daarom direct een röntgenfoto gemaakt.


Op de foto was er duidelijk een langwerpig voorwerp te zien, dat gedeeltelijk in de slokdarm en gedeeltelijk in de maag aanwezig was. Vaak behandelen we een hond die iets verkeerds heeft gegeten door hem te laten braken, maar vanwege de grootte en de locatie van het voorwerp bracht dat bij Suus te veel risico met zich mee. Een andere aanpak was nodig, namelijk het verwijderen van het voorwerp direct uit de maag zelf. Een operatie dus. Suus werd onder narcose gebracht en via een buikoperatie werd haar maag geopend. Voorzichtig konden we het voorwerp verwijderen: het was inderdaad de vermiste kauwstaaf, vrijwel in zijn geheel!

 

De operatie verliep gelukkig vlot en Suus kon dezelfde avond alweer naar huis! Wel met het advies om rustig aan te doen en kleine porties voeding tegelijk te geven zodat ze haar herstellende maag niet zou overbelasten.
We hopen dat Suus de volgende keer wat beter op haar snacks kauwt!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.