September 2019 - Summer trekt spierwit weg

Op zaterdag wordt er aan het einde van een drukke middag gebeld door de geschrokken eigenaar van Summer, een Amerikaanse Bulldog van 10 jaar. Hij vertelt dat Summer zojuist spierwit werd rondom haar bek, daarna is ze erg gaan hijgen en loopt nu wat wankel. Summer mag direct naar de praktijk komen. Eenmaal op de praktijk lijkt het gelukkig alweer wat beter te gaan en loopt ze alert rond, al hijgt ze nog erg en is de binnenkant van haar bek niet meer wit, maar wel wat lichtroze van kleur.

De eigenaar vertelt dat Summer in maart geopereerd werd aan bultjes op haar borstkas. De bultjes zijn toen na de operatie naar de patholoog gestuurd voor onderzoek. Het bleek te gaan om kwaardaardige tumoren. Om te controleren op eventuele uitzaaiingen is er toen een echo van de buik gemaakt. Daarbij zag de milt er niet goed uit: er werd een grote afwijkende plek op gezien, mogelijk een uitzaaiing van de tumoren op de borstkas.

We besluiten daarom om weer met de echo naar de milt te kijken en wat blijkt:  de afwijkende plek in de milt is gaan bloeden en in rap tempo verliest Summer bloed in haar buik. Bloedonderzoek wijst uit dat een kwart van haar bloed nu in haar buik verloren is gegaan. Een levensbedreigende situatie waarbij snel ingrijpen noodzakelijk is: de bloeding kan namelijk alleen gestopt worden door de milt operatief te verwijderen. De operatie is niet zonder risico, maar zonder operatie zal Summer doodbloeden.

Nog geen uur later ligt Summer op de operatietafel. De bloedvaten van de milt worden een voor een afgebonden, de milt wordt verwijderd en Summer haar buik wordt weer netjes dicht gehecht. Als haar baasjes haar op komen halen is Summer nog van de narcose aan het bijkomen, maar na een paar minuten maakt zij al aanstalten om op te staan en even later loopt ze zelf naar de auto. Een goed teken! De komende uren en dagen zullen nog spannend zijn, maar de eerste horde is genomen.

Een week later komt Summer op controle. De buikwond is keurig genezen en Summer was enkele dagen na de operatie alweer volledig op de been. Groot compliment voor haar eigenaar, die niet aarzelde om te bellen toen hij zag dat ze zo wit wegtrok: dit was waarschijnlijk het moment dat de bloeding begon. Door snel te handelen viel de hoeveelheid bloed die zij verloren had nog mee. Zo heeft Summer haar leven te danken aan de enorme oplettendheid van haar baas, de vlotte operatie en natuurlijk haar eigen sterke karakter en levenslust!”

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.