Oogheelkunde

Bij huisdieren komen veel verschillende oogproblemen voor, variërend van onschuldige aandoeningen en erfelijke problemen tot spoedgevallen waarbij snelheid vereist is om de ogen te redden. Ook kunnen oogproblemen samengaan met bepaalde ziektes, zoals een te hoge bloeddruk of suikerziekte.

Of een oogprobleem een spoedgeval is, is vaak lastig in te schatten, een dier kan tenslotte niet praten.

Maar dat is wel de reden waarom we bij oogproblemen altijd adviseren met uw dier langs te komen en er niet te lang mee te wachten!


Oogonderzoek

Voor de eerste stap bij het beoordelen van oogproblemen gebruiken we onze eigen ogen, we beoordelen o.a. de stand van het oog, of er uitvloeiing is, of een dier erg knijpt met het oog en natuurlijk hoe het oog zelf eruit ziet. Bij het onderzoek van het oog gebruiken we ook diverse hulpmiddelen, zoals een speciale ooglamp (ophthalmoscoop), kleurstripjes/-druppels om beschadigingen vast te stellen (fluorescine) en stripjes om de traanproductie te meten (Schirmer Tear Test). Bij oogproblemen is het belangrijk om te weten of er ook andere klachten zijn en kijken we uw dier indien nodig lichamelijk helemaal na.

Voor bepaalde onderzoeken kunnen we u verwijzen naar een oogspecialist.


Behandeling

De behandeling bij oogaandoeningen is natuurlijk afhankelijk van het probleem.

Vaak is medicatie, zoals oogdruppels of -zalven, nodig.

Operaties die we regelmatig uitvoeren zijn:

- Cherry eye correcties

- Entropioncorrecties

- Ooglidtumortjes verwijderen

- Beschadigingen aan het hoornvlies opfrissen

- Bij onherstelbare schade het oog verwijderen


Oogproblemen

Het meest voorkomende oogprobleem bij dieren is een ontsteking van het bindvlies (conjunctivitis), waarbij dieren rode en vaak vieze ogen hebben. Dit zien we regelmatig als gevolg van een infectie, zoals bij katten met niesziekte. Daarnaast zien we ook regelmatig dieren met een cherry eye (kersenoog), afwijkende stand van de oogleden (entropion - een naar binnen krullend ooglid, of ectropion - een naar buiten krullend ooglid), afwijkende haartjes op de ooglidrand (distichiasis en ectopische cilien) en staar (cataract). Bij Keratoconjunctivitis Sicca (KCS), ofwel 'droge ogen', worden er onvoldoende tranen geproduceerd, waardoor (ernstige) oogproblemen ontstaan. Bij glaucoom is de druk van de oogbol verhoogd, wat veel pijn geeft en waarbij het oog snel permanent beschadigd raakt, een spoedgeval dus. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van oogproblemen bij dieren.

Lees verder over oogproblemen bij honden en katten.


Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.