Ontworming

Waarom een recept nodig?
Sinds 2008 zijn ontwormingsmiddelen voor het paard alleen nog te verkrijgen op recept van een dierenarts. Het doel van deze verandering is de groei van resistentie van parasieten tegen ontwormingsmiddelen terug te dringen. Op deze manier kunnen we ook in de toekomst effectief gebruik blijven maken van de ontwormingsmiddelen die nu beschikbaar zijn voor het paard.

Om een recept of een ontwormingsmiddel voor te kunnen schrijven heeft uw dierenarts informatie nodig over het aantal paarden en hun (verschillende) leeftijden. Daarnaast is informatie zoals de klinische gezondheid van de paarden en het weidemanagement nodig om een passend ontwormingsbeleid op te kunnen stellen.

Algemene  leidraad
In het algemeen adviseren wij de paarden één of soms tweemaal per jaar te ontwormen: éénmaal in het najaar met moxidectine/ivermectine gecombineerd met praziquantel en eventueel éénmaal in het voorjaar met moxidectine/ ivermectine. Op deze manier worden infecties met grote strongyliden, horzellarven, aarsmaden en lintwormen voorkomen dan wel bestreden.

Echter, de belangrijkste en meest voorkomende wormsoorten bij het paard betreffen de kleine strongyliden oftewel de cyathostominae/rode bloedworm. Infectie met deze wormsoort kan heftige diarree en/of koliek veroorzaken. Om een besmetting met deze wormsoort te voorkomen/bestrijden is het belangrijk, naast de beschreven jaarlijkse ontworming, in het seizoen regelmatig mestonderzoek uit te laten voeren. Op basis van de uitslag van dit mestonderzoek kan uw dierenarts eventueel een passend ontwormingsmiddel voorschrijven. Indien u op deze manier het ontwormingsbeleid van uw paard/paarden bijhoudt kan de frequentie van mestonderzoek en ontworming verlaagd worden. Hierdoor kunt u op zowel tijd als kosten besparen!

Voor veulens, jonge paarden en senioren is een aangepast ontwormingsschema noodzakelijk, uw dierenarts kan u hierover adviseren

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.